Vidra vidul a Csincse-patakban

Szemtől szemben a csúcsragadozóval

Megosztás

A hazai vizek csúcsragadozója újra meghódította Borsod megyét. A vidrát egy mezőnagymihályi természetbúvár a Borsodi-Mezőség Tájvédelmi Körzetben, a Csincse-patakban kapta kameravégre. Valódi ajándék ez az idei víz világnapja alkalmából.

Igazán szerencsésnek érezheti magát Farkas Kornélia, aki a Csincse-patak mentén gyönyörködött a természet csodáiban, amikor egy állat mozgására figyelt fel. Számolt be róla a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Facebook csoportja. A természetbúvár szerencsére nem zavarta meg túlságosan. Meglepetésére egy vidra úszkált a patakban.

A vidrák a többi állatnál is félénkebbek a bolygó csúcsragadozóival (azaz az emberrel) szemben, ezért igazán értékes pillanat, amikor videó felvétel is készülhet róluk. A borsodi Lutra nem tűnt túl feszélyezettnek. Farkasszemet nézett Kornéliával, majd óvatosan tovább lubickolt.

A tudományos világban Lutra lutra névre keresztelt, a vízimadarak és a víz alatt élő állatok rémét 2020-ban az év emlősének választották. Régóta ritka vendég a hazai vizekben, mivel egykor a halászokkal versenyzett a finomnál finomabb halakért, amit eleink nem toleráltak.

A Bükkben eredő, az Egri-Bükkalján és a Borsodi-Mezőségen keresztülfolyó Csincse-patak Borsodivánka és Négyes falvak között torkollik az Eger-patakba. A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága alá tartozó Borsodi-Mezőség Tájvédelmi Körzet a megye délnyugati csücskében található. Itt észlelték a játékos menyétfélét, aminek valószínűleg rendszeres táplálékai az ezüstkárász és a keszegfélék.

A felvétel jól példázza a megyei vizes élőhelyek országos jelentőségét és a vizes élőhelyek fontosságát. Reméljük, minél több vidra költözik vissza Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe.

Vidra a Csincsében! | 🦦 Vidra a Csincsében! 😍 🥾🎒💚 Az ember mikor kirándulni indul, mindig abban reménykedik, hogy valami olyan „jó dolgot” fog látni, megtapasztalni, amit… | By Bükki Nemzeti Park IgazgatóságFacebook

🦦 Vidra a Csincsében! 😍 🥾🎒💚 Az ember mikor kirándulni indul, mindig abban reménykedik, hogy valami olyan „jó dolgot” fog látni, megtapasztalni, amit…

Fotó: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Facebook csoportja, Farkas Kornélia

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek